zondag 3 juli 2022

Over kruisbloemigen in de moestuin

Veel groenten komen uit de familie van de kruisbloemigen. Enkele voorbeelden zijn: alle kolen zoals bloemkool, broccoli, witte kool, boerenkool; radijs; raapsoorten en ook mosterd. Hun bloemblaadjes staan kruisgewijs ingeplant, vandaar de naam.

Eet alle onderdelen

Van kruisbloemigen zijn voor zover ik weet alle onderdelen eetbaar (natuurlijk zoek ik het altijd even op voor ik iets opeet). Welke delen?
  • De stengel: Een bloemkool of broccoli gekocht? Wij eten de dunne steeltjes mee op. De dikkere stam kan in een soep, of ook meegebakken indien je de vezelige schil verwijdert.
  • Het blad: van sommige kruisbloemigen eten we het blad, zoals bij boerenkool. Maar ook het blad van radijsjes is eetbaar, alhoewel er prikkelige haartjes op groeien. Ook van bloemkool en spruitjes kan je het blad goed eten.
  • De bloemen: laat je kruisbloemige plant gerust staan na de oogst. Ze bloeien rijkelijk en zeer mooi. De bloemetjes zijn eetbaar.
  • De hauwtjes: De hauwtjes zijn de onderdelen van de kruisbloemige waar de zaden zich in ontwikkelen. Net na de vorming van de bloem komen ze tevoorschijn. Eet ze wanneer ze jong, sappig en krokant zijn. Je moet ze bijna op de juiste dag eten want ze worden snel droog en vezelig, maar het loont de moeite!
  • De zaden: Laat je de houwtjes aan de plant, dan vormen zich hierin de zaden. Laat ze in je moestuin staan, en je krijgt spontane kruisbloemigen. Of eet ze op. Zoals bijvoorbeeld bij mosterd.

Er zijn ook wilde kruisbloemigen

Heel wat lekkere en gezonde wilde planten zijn ook kruisbloemigen. Denk aan veldkers, mosterd, raapzaad, barbarakruid, raketsoorten, herderstasje, look zonder look en pinksterbloem. Dit zijn maar enkele voorbeelden van planten die ik ken en die dus bij ons te vinden zijn. Ik heb ze ook allemaal al geproefd.

Enkele voorbeeldjes uit de tuin

 

Op de eerste foto zie je de mooie bloemetjes van een raapsoort die is doorgeschoten en in bloei staat. Die is spontaan verschenen tussen de aardbeien. Daarmee bedoel ik dat ik die niet heb gezaaid op deze plaats. Volgens mijn ervaring (ik vind er geen info over terug) bloeien raapjes paarser dan radijzen. Verder zie ik weinig verschil.

 

Op deze foto's uit de moestuin zie je doorgeschoten radijzen. We later er hier en daar eentje staan die toch niet de mooiste radijs vormt. We eten de houwtjes. Zonder overdrijven zou ik zeggen dat op de foto links slechts een vijftal radijzen staan, en dat je daar dagelijks een 100-tal houwtjes van kan oogsten. Ze zijn veel minder pikant dan radijsjes en zijn heerlijk fris en knapperig.

Een koolsoort in bloei. Ik heb meerdere koolplanten staan die zeker al 3 of 4 jaar oud zijn. Ze hebben ondertussen al hele dikke, verhoutte stengels. Sommige zijn boerenkool, maar is zijn ook nog andere waarvan ik niet weet wat het ooit was. Er zijn er zeker enkele die ik van Jan V kreeg. Ze hadden het te lastig met de slakken, en vormden nooit echt een kool. Ze mochten echter blijven staan om door te groeien en bloeien. Ik snoeide ze wel al elk jaar terug, maar ze blijven terugschieten. We kunnen er blad en bloem van eten. Vaak eten we ook de smalle, knapperige stengeltjes net voor de bloei (dat is dan mini-brocoli).






 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten