woensdag 5 juni 2024

Annulatie owv triestige tuin

Lieve vrienden. Wie tuiniert is er op ingesteld dat de natuur de baas is en je resultaten in de tuin afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. 

Lange tijd bleef ik hopen dat beterschap op tijd zou komen voor de open tuinen, maar nu heb ik toch beslist de open tuin te annuleren. Het is met spijt in het hart!

Onze tuin is herschapen in een moeras. Het is er drassig en modderig. Wat gezaaid is komt niet uit, wat uitkwam werd opgegeten door slakken, en planten die we al langer hadden zijn weggerot.

Hieronder enkele sfeerbeelden:

SLAKKENVRAAT
Wat we zaaiden in de moestuin kreeg geen kans. Enkele vast planten verdwenen of zijn zelfs nooit verschenen (bv eendagsbloem). De slakken zijn zo enthousiast dat ze planten eten die ze andere jaren zelfs niet aanraakten, zoals okkernoot, venkel, daglelie, agastache, monarda enzovoort. De koolplantjes , pompoenen en komkommers uit het tuincentrum maakten geen kans. De aardbeien zijn niet voor ons bestemd maar voor slakken, vogels en mieren.

Ze eten zelfs venkel (zie het slijm bovenaan de plant)
Ik kreeg van Els een honderdtal aardbeienplantjes en gaf ze een heel mooi stekje in de moestuin (zie deze post). Helaas wordt elke aardbei aangetast door slakken en daarna mieren.


Deze monarda plantjes stonden op een tafel en zijn half kaalgevreten. De planten die geplant zijn (monarda, agastache, tradescantia) zijn helemaal verdwenen, alsook de kolen.

MODDER en MOERAS
Dit pas aangeplante appelboompje staat permanent met zijn voeten in het water, hopelijk overleeft hij dit. Een sering, een zwarte vlier, en de lavendel en tijm zijn gewoon weggerot. Lavendel en tijm zijn niet echt geschikt voor natte gronden, maar een vlier zou toch tegen wat natte moeten kunnen.

Dit is de staat van ons gazon.
Zo ziet de moestuin er uit. Er staat hier en daar een aardbeiplantje, er staan wat bessenstruiken die van stekjes zijn gekweekt en er is voornamelijk heel veel bijenkorfje (brunel). Die doet het blijkbaar goed op zware natte grond.



DODE PLANTEN
Hierboven een voorbeeld van een pas aangeplante druif. Die is waarschijnlijk weggerot. Zo ook een Franse uiensoepboom, een sering, de lavendel, de tijm. 
Ook de citroenmelisse en de oregano, die al op veel plaatsen een mooie oppervlakte innamen, komen niet terug. De tijm en lavendel heb ik dan maar vervangen door vrouwenmantel en daglelie, omdat ik zag dat die het wel goed doen.
Wat gezaaid werd kwam niet uit. Wat zichzelf normaal vlot uitzaait, zoals korenbloem, borage, klaproos, is ook niet te bespeuren.



Enkele sfeerbeelden van hoe het was
De lavendel en tijm hadden te natte voeten en zijn weggerot. De bernagie die altijd overal spontaan verschijnt is nergens te vinden. Klaprozen zijn er ook niet.
Hierboven zijn 2 foto's van dezelfde borderrand. Dit jaar en vorig jaar.
Dit zijn 2 foto's van de moestuin, dit jaar en vorig jaar. Zie ook deze post deze post voor schitterende bloemen in de moestuin

Nog 2 oude foto's om nostalgisch terug te kijken naar betere tuintijden. Het kaasjeskruid begint nu wel te komen in de moestuin. De andere bloemen laten zich niet zien. De komkommer- en pompoenplanten zijn opgegeten door de slakken.